De gemeente Tytsjerksteradiel heeft in 2018 een aanvraag ingediend om deel te nemen aan het Programma Aardgasvrije Wijken. De gemeente doet mee in de eerste selectie van 27 deelnemende gemeenten en heeft daarvoor een convenant gesloten met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Dit ambitieuze initiatief wordt gedreven door de gemeente Tytsjerksteradiel en de Enerzjykoöperaasje Garyp (EKG), met als doel om binnen vijf jaar maar liefst 80 tot 90 procent van alle woningen in Garyp van het aardgasnet af te koppelen. Uiteindelijk is het streven om van het dorp Garyp het allereerste aardgasvrije dorp van Nederland te maken.
Om dit doel te bereiken, heeft de gemeente Tytsjerksteradiel een aanzienlijke bijdrage van 5,5 miljoen euro ontvangen uit het Rijksprogramma “Proeftuinen voor Aardgasvrije Bestaande Wijken.” Dit programma is bedoeld om Nederlandse gemeenten te ondersteunen bij het realiseren van aardgasvrije wijken, in elke provincie is minimaal één proeftuin geselecteerd om dit te verwezenlijken. Het project in Garyp heeft deze steun gekregen op basis van de kwaliteit van de ingediende plannen, de solide financiële onderbouwing, en de haalbaarheid van het ambitieuze streven.
De rol van interim projectleider voor de Proeftuin Aardgasvrij Garyp wordt vervuld door onze collega Anke Lodder. Door haar eerdere ervaring met de proeftuin kan zij de rol van interim projectleider gemakkelijk en snel oppakken. Belangrijkste taken in 2023 zijn het uitzetten van een evaluatie van de eerste vijf jaar proeftuin, het wijzigen en vervolgens laten vaststellen van een provinciale subsidie, de deelname aan landelijke kennisdeling via het NPLW en het begeleiden van zowel de ambtelijke als de bestuurlijke samenwerking met de Enerzjykoöperaasje Garyp.
"De proeftuin Garyp is als één van de oudste proeftuinen en één van de weinige proeftuinen die voor all-electric oplossingen gaat een goed voorbeeld voor grote delen van Nederland. De proeftuin staat landelijk op de kaart en wordt regelmatig benaderd om de kennis te delen met andere gemeenten, bewonersinitiatieven, maar ook verschillende media. Het blijft een grote uitdaging om de mensen in Garyp te stimuleren om hun woningen aan te gaan pakken. Eerst isoleren, dan een all-electric alternatief voor de CV ketel – het zijn grote stappen. Maar al 100 woningen hebben de stap gezet! Ik ben er trots op om daar in 2 periodes mijn steentje aan bij te dragen!"Anke Lodder