Een groot gedeelte van de IJsselmeerkust ligt in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het IJsselmeer is heel belangrijk als zoetwatervoorraad. Door klimaatverandering staan we voor grote uitdagingen. Het IJsselmeerprogramma anticipeert op de toekomst door maatregelen te nemen, die klimaatadaptief zijn en bijdragen aan recreatieve en culturele waarden van het kustgebied.
Binnen de gemeente is een projectteam samengesteld. Sytse Kroes had vanuit Weusthuis en Partners de opdracht voor het aansturen van dit team, het informeren van management en college en samen met de betrokken partijen tot een gedragen uitvoeringsprogramma te komen voor de Friesche IJsselmeerkust.
In juni 2023 is een aanbiedingsdocument met hun wensen en ambities van inwoners en belangenorganisaties aangeboden aan de bestuurders van de Friese overheden.
"Het IJsselmeer is de nationale regenton. Deze zoetwater voorraad is van toenemend belang voor het waterbeheer in Nederland."
23 juni 2023: De gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren, Provinsje Fryslân en Wetterskip Fryslân lieten aan de oevers van het IJsselmeer zien dat zij met elkaar investeren in de vele ambities, ideeën, initiatieven én financiële middelen die samen komen aan de Friese IJsselmeerkust. Dit is vastgelegd in een aanbiedingsdocument. Hierin staan wensen en ambities die met inwoners en belangenorganisaties zijn opgesteld. Het document werd officieel overhandigd aan ondernemers Cor en Gonja Witteveen van paviljoen ’t Mar, adjunct-directeur Chris Bakker van It Fryske Gea en bestuurslid Jan Dijkstra van Stavers Belang. Van links naar rechts: Henk de Boer (Wethouder gemeente Súdwest-Fryslân), Friso Douwstra (gedeputeerde Provincie Fryslân), Cor Witteveen (Paviljoen ’t Mar), Gonja Witteveen (Paviljoen ’t Mar), Bé de Winter (DB lid Wetterskip Fryslân), Frans Veltman (Wethouder gemeente De Fryske Marren), Chris Bakker (It Fryske Gea), Jan Dijkstra (Stavers Belang).