De onderzoeksfase voor het energielandschap Waadhoeke is afgerond. Collega Anke vertelt over deze onderzoeksfase van het energielandschap, en over het vervolg van het proces:
“Een week geleden zaten we in een overvolle raadzaal van de gemeente Waadhoeke, voor de behandeling van het energielandschap Waadhoeke. Dit was het moment waarop we het voorstel voorlegden om na zo’n 2 jaar onderzoek door te gaan naar de gebiedsontwikkelingsfase. En dat voorstel is aangenomen! Een prachtige mijlpaal na deze lange samenwerking met de gemeente. Ik mocht als procesbegeleider de onderzoeksfase begeleiden en de besluitvorming mee voorbereiden.
In de afgelopen jaren zijn allerlei onderzoeken gedaan om de haalbaarheid in beeld te brengen. Er is gekeken naar het energiesysteem, naar energievraag en – aanbod in de buurt, naar de mogelijkheden om functies te combineren, naar de aanwezige natuurwaarden, het watersysteem en nog veel meer.
Een belangrijke vraag was ook of er draagvlak zou zijn voor zo’n landschap. Al direct bij de start van het onderzoek realiseerden we ons dat draagvlak een veel te groot woord is. Zeker in een onderzoeksfase kun je niet tot draagvlak komen. Daarvoor is nog veel te veel onbekend. Wel zijn we op zoek gegaan naar punten die een energielandschap acceptabel zouden kunnen maken. Hoe je participatie organiseert in zo’n onderzoeksfase, dat was ook een puzzel. Want je hebt niks concreets om te laten zien, maar je wilt wel graag met mensen in gesprek over het gebied; wat er waardevol is in het gebied, wat je wilt behouden, wat er verbeterd kan worden, etc. En we wilden weten wat mensen acceptabel vinden qua opwek. Omdat het nog zo weinig concreet is, zijn we niet met alle inwoners in gesprek gegaan. We hebben gekozen om de dichtstbij gelegen dorpen te betrekken, via hun Dorpsbelangen. Die hebben actief meegedacht en ook met ontwerpers aan tafel gezeten. Zodat we een goed beeld kregen van wat er volgens deze vertegenwoordigers belangrijke bouwstenen voor een landschap zijn. Er zijn verschillende ontwerpen gemaakt. Duidelijk is dat er grote waarde wordt gehecht aan de aanwezige weidevogels en natuurwaarden en dat de dorpen die graag behouden en versterken.
De puzzel gaat nu verder. In de gebiedsontwikkelingsfase wordt alles een stuk concreter. Uit de onderzoeksfase is duidelijk geworden dat rendement halen en het bouwen van een landschap waar verschillende functies een plek krijgen niet persé samengaan. In deze volgende fase is het nu de opgave om te bekijken of dit wel voor elkaar te krijgen is. Het is een maatschappelijke opgave en voorop staat dat ook de lusten in het gebied gaan landen. Nu is het zaak om die kosten en baten op een goede manier met elkaar in evenwicht te brengen. De gebiedsontwikkelingsfase wordt nu door de gemeente voorbereid.”