We staan voor grote uitdagingen. Hoe combineren we de opgaven vanuit energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit met de woningbouwopgave en de transitie van het landelijk gebied? Weusthuis en Partners is op al deze gebieden actief. We doen projecten waarin we uitwerking geven aan duurzaamheid in de breedte, maar zorgen ook dat in alle opgaven die we oppakken duurzaamheid één van de aandachtsvelden is.
Weusthuis en Partners ziet het werken aan duurzaamheid als het werken in de breedte van ‘people, planet, prosperity’. De manier waarop we hier aan werken is divers. Onder andere in omgevingsvisies, gebiedsvisies, gebiedsprocessen en gebiedsontwikkelingen zorgen we ervoor dat duurzaamheid aangekaart wordt. In duurzaamheidsvraagstukken en opgaven vinden we het belangrijk dat die niet sectoraal maar integraal aangepakt worden.
Voor onze opdrachtgevers stellen we duurzaamheidsbeleid op. In deze trajecten zorgen we voor een uitwerking van de uitgangspunten van duurzaamheid op een manier die past bij de specifieke situatie van de opdrachtgever. In de basis zijn de thema’s vaak gelijk, maar de ene gemeente stelt andere prioriteiten en de andere gemeente heeft heel andere vraagstukken als het gaat om biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bij de uitwerking van beleid denken we met de opdrachtgever ook na over de borging van het beleid. Zo zorgen we dat ook gewerkt wordt aan inbedding van het beleid in de organisatie. Waar nodig ondersteunen we daarbij met training of werksessies om de vertaling te maken van beleid naar de uitvoering binnen de verschillende werkvelden.
Ook zijn wij gespecialiseerd in Duurzaam Grond, Weg- en Waterbouw (GWW). Onze specialist op dat gebied helpt gemeenten en waterschappen met het verduurzamen van hun GWW. Wij zorgen voor een proces dat de betrokkenheid van de organisatie versterkt op het gebied van duurzaamheid.
Binnen de energietransitie werken we zowel aan de verduurzaming van de opwek als aan de warmtetransitie. De opwek van duurzame energie vraagt om ruimte. We komen er niet met alleen zonnepanelen op daken. Het landelijk gebied speelt een grote rol in de energietransitie. Daar is ruimte voor alternatieve energiebronnen. Weusthuis en Partners realiseert zich dat het landelijk gebied ‘van iedereen is’. Binnen die context zetten wij ons in voor een zorgvuldige maatschappelijke en landschappelijke inpassing van duurzame-energiebronnen met onder meer onze Zonnetafels.
Binnen de warmtetransitie is de isolatieaanpak één van de grootste uitdagingen die op ons af komen. Elke woningeigenaar staat voor de opgave om de eigen woning zodanig te isoleren dat er overgestapt kan worden naar een alternatieve warmtebron, waarbij we geen aardgas meer gebruiken. Een technische opgave die maatwerk vraagt (in elke woning is iets anders nodig), waarbij het sociale vraagstuk nog veel groter is: hoe zorgen we dat iedereen mee kan doen? Bewustzijn, motivatie, kennis en financiering zijn de grote vraagstukken waar we antwoord op moeten geven. Weusthuis en Partners adviseert haar opdrachtgevers hoe hier invulling aan te geven. We werken hierbij veelvuldig samen met partijen met sociologische en communicatieve kennis.
Met het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie werkt elke overheid aan de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Het wordt droger, heter, we krijgen meer te maken met hoosbuien, het risico op overstromingen neemt toe en de zeespiegel stijgt. Eén van de uitdagingen is om de bodem weer als buffer voor al dat water te kunnen gebruiken: de sponswerking van de bodem benutten. Daarvoor is het nodig dat de bodemkwaliteit verbetert en er ook meer plekken zijn waar het water de bodem in kan: verharding er uit. Het belang van de bodem wordt ook onderstreept in de kamerbrief Water en Bodem Sturend. Door water en bodem sturend te laten zijn in de ruimtelijke ordening, kunnen we in Nederland ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat blijven leven, wonen en werken.
Weusthuis en Partners heeft ruime expertise in huis om de vertaling te maken van deze uitgangspunten naar de dagelijkse praktijk van gemeenten, waterschappen en provincies.
Een ontwikkeling is alleen duurzaam als deze de kansen van toekomstige generaties niet beperkt en als iedereen er aan mee kan doen. Welvaart en welzijn vragen om een goede basis voor iedereen. Gelijke kansen, het creëren van banen voor mensen uit kwetsbare groepen, inclusiviteit, zijn hier voorbeelden van. Zorgen dat iedereen mee kan doen, vraagt ook dat we in onze aanpakken bewust zijn van het feit dat verschillende mensen met verschillende blikken naar de wereld kijken en soms heel andere afwegingen maken dan wij professionals verwachten. Uit onze eigen bubbel stappen en ons verdiepen in, nieuwsgierig zijn naar de werelden van anderen, maakt ons werkt interessant en uitdagend. Door dit te doen kunnen we de aanpakken die wij voorstellen nog meer op maat maken.
Weusthuis en Partners is zeer ervaren in het vormgeven van participatieprocessen. Ook een vorm van sociale duurzaamheid. Wij hebben eigen participatie-experts en werken vanuit een eigen participatieaanpak. Voorop staat de drive om participatie zo in te richten dat we juist níet meer krijgen wat we altijd kregen: wij willen een breed scala aan groepen bereiken, op een manier die bij hen past en waar zij zelf ook mede invulling aan geven. Meer hierover leest u HIER.