In Loppersum wordt in nauwe afstemming met de bewoners van het dorp gewerkt aan de herontwikkeling van het Wiemersheerdgebied. Namens Weusthuis begeleidt Marco Hormann deze ontwikkeling als procesmanager.
De gemeente Eemsdelta, woningcorporatie Woonzorg Nederland en zorgpartij Zonnehuisgroep Noord werken samen aan nieuwbouwplannen voor het Wiemersheerdgebied in Loppersum. Dit onder de vlag van het Groninger Zorgakkoord. In het gebied bevinden zich Zonnehuis Wiemersheerd en de wooncomplexen ’t Hoge Heem en Dr. P.J. van Leeuwenhof. Met de nieuwbouw zetten we in op kleinschaligheid, openheid en verbinding met het dorp. Er wordt een gebouw met 58 zorgstudio’s gerealiseerd voor bewoners met een 24-uurs zorgvraag. Daarnaast komen er zelfstandige huurwoningen voor 55-plussers, bestaande uit een woongebouw met appartementen en levensloopbestendige park- en hofwoningen. Voor de bewoners van deze zelfstandige wooneenheden zijn waar nodig via verschillende kanalen zorg, ondersteuning en sociale activiteiten dichtbij
Het naastgelegen dorpshuis speelt daarbij een belangrijke, multifunctionele rol. Het dorpshuis wordt versterkt en vernieuwd waarna het onder andere een ontmoetingsplek biedt voor de bewoners van het Wiemersheerdgebied en de inwoners van Loppersum.
De gezamenlijke tuin zorgt ervoor dat alle gebouwen met elkaar worden verbonden. Zo ontstaat er een nieuw Wiemersheerdgebied waarin ruimte is voor de natuur, ontmoeten en bewegen. Een plek die uitnodigt voor gezamenlijke activiteiten en zorgt voor verbinding, maar waarin ook een rustig plekje gevonden kan worden.
De inzet is om een woonomgeving te creëren met zorgstudio’s, zelfstandige huurappartementen en levensloopbestendige huurwoningen.
Het project Wiemersheerd gaat verder dan alleen nieuwe gebouwen. De Zorgcoöperatie Loppersum, Stichting Dorpsbelangen Loppersum, Ons Dorpshuis, Cadanz Welzijn, Zonnehuisgroep Noord, Woonzorg Nederland en de gemeente Eemsdelta werken sinds januari 2022 samen aan ‘De PLUS van Loppersum’. Het doel van de samenwerking is dat Loppersum een dorp wordt waar inwoners, tot en met hun oude dag, zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en leven. Ook wanneer zij minder mobiel worden en meer behoefte krijgen aan zorg. Daarbij gaan de partijen uit van de verbinding tussen formele en informele zorg én ondersteuning in een lokale netwerkaanpak van diensten. Een soort modern noaberschap. Ieder vanuit de eigen rol en expertise.
Marco Hormann is namens de samenwerkende partijen de projectmanager. Hierin haakt hij alle belanghebbenden aan, om in elke stap van het proces tot een gedragen besluit te komen. Collega Eline Bolt ondersteunt hierin.
"Wonen met een PLUS is een belangrijk concept in de vergrijzende samenleving."Marco Hormann
Meer informatie en nieuws over het project is te vinden op https://www.gza.nl/projecten/wonen-en-zorg-wiemersheerdgebied